Новини

Полева демонстрация на ротационна странична фреза за окопаване на рози, билки и овошки

Полева демонстрация на ротационна странична фреза за окопаване на рози, билки и овошки
28 Януари 2020 г.
В навечерието на активния сезон "Меркурий Агро и Ко" ЕООД проведе полева демонстрация на ротационна странична фреза за окопаване на рози, билки и овошки. Домакин на презентацията беше биоферма „Биоформ“,  която се намира в самото сърце на „Долината на розите“, в околностите на село Тъжа, общ. Павел баня.

Фирма „Биоформ“ отглежда екологично чисти култури, като 1400 декара маслодайна роза, 1350 декара лавандула, 1900 декара други билки и произвеждаща собствена суровина до краен продукт – сертифицирани био масла и продукти. Това прави биоферма „Биоформ“ най-големия производител на билки и етерични масла.

Фирмата успешно комбинира както традиционните методи, така и високотехнологичните системи за най-висококачествено производство, но основен проблем пред главния мениджър на фирмата г-н Мухсин Озтурк е намаляващата работна ръка в региона и голямата поради това зависимост от човешкия фактор.
Г-н Озтурк, който закупи 5 броя странични ротационни фрези от "Меркурий Агро и Ко", горещо препоръча пред гостите на демонстрацията машините на "Меркурий Агро и Ко", сред които, освен ротационните фрези, и култиватори и продълбочители за добрата обработка на етеричните култури.

Ротационната фреза на "Меркурий Агро и Ко" с производствена марка RUMI 2, която бе демонстрирана във фермата на г-н Озтурк, е предназначена за окопаване на култури, растящи в редове на разстояние.
Машината е подходяща за овощни насаждения, насажденията на ягодоплодни храсти, зеленчукови растения, плодови разсадници и др., като може значително да намали или дори да елиминира използването на хербициди. Машината премахва плевелите и вкарва въздух в почвата.
На фона на всеобщата липса на работна ръка, което вече е катастрофално за бранша, машината е кардинално решение. Разумната й цена позволява бързото изплащане на инвестицията в нея и преодолява зависимостта от работна ръка. Това води до спадане на себестойността на реколтата и съответно до увеличаване на печалбата за производителя.