Новини

"Меркурий Агро и Ко" ЕООД, малко преди започване на активния сезон, проведе полева демонстрация на машина за събиране на костилкови плодове.

Малко преди започване на активния сезон „Меркурий Агро и Ко“ ЕООД проведе полева демонстрация на машина за събиране на костилкови плодове.
10 Юни 2019 г.
Машината е предназначена за събиране на плодове като череши, ябълки, сливи, вишни и други костилкови плодове, както и на орехи.
Хидравличната ръка е окомплектована с прибиращо платно и транспортна лента, платформа за товарене на плодовете с възможност за поставяне на касети, палети и чували.
Машината се характеризира със здравата и издръжлива конструкция. Тя е много маневрена, благодарение на помощните колела при завиване и е в състояние за  8 работни часа да събере плодовете от около 500 плодни дръвчета.

На фона на всеобщата липса на работна ръка, което вече е катастрофално за бранша, машината за бране на плодове е кардинално решение. Разумната й цена от 35 900 лева без ДДС позволява бързото изплащане на инвестицията в нея и преодолява зависимостта от работна ръка. Това води до спадане на себестойността на реколтата и съответно до увеличаване на печалбата за производителя.

Наблюдава се процес, който неизбежно се очакваше за българското овощаро и зеленчукопроизводство, а именно необходимостта от коопериране на стопаните в закупуването на машини, за да се преодолее все по-осезаемата липса на работна ръка.

Демонстрираната машина е базов модел, като "Меркурий Агро и Ко" ЕООД и полската фирма Sfamasz  ще продължат да развиват машината.

Клиентите трябва да знаят, че е препоръчително да обработят плодовете преди беритбата с растежен регулатор, за да се отделят плодовете от дръжките и да се постигне събиране на реколтата до 100 процента. Това, обаче, не е необходимо за плодовете с по-висока маса, като сливи, ябълки и орехи.